E-Arşiv Fatura Sorgulama Nasıl Yapılır ?

E-Arşiv Fatura Sorgulama (e-arşiv sorgulama) sorusu son zamanlar da sadece işletmeler tarafından değil nihai tüketiciler tarafından sıkça sorulan bir soru haline geldi. Burada GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından yayınlanan tebliğlerle birlikte elektronik ortamda ürün ve hizmet satan yüksek ölçüde işletmenin e-fatura uygulamasına geçmesi zorunlu hale geldi. Bu zorunlulukla birlikte nihai tüketicilere kesilen faturalarda elektronik ortama taşındığı için “EArşiv Sorgulama Nasıl Yapılır ?” sorusu artık faturalar hakkında nihai tüketicilerin de birinci sorusu oldu. Fakat bunun öncesinde gelin birlikte “E-Arşiv Fatura Nedir ?” bundan bahsedelim.

E-Arşiv Fatura Nedir ?

E-Arşiv Fatura, kağıt fatura ile aynı hukuki niteliğe sahip olan fakat elektronik ortamda kesilen bir fatura türüdür. Earşiv fatura özellikle e fatura mükellefi olan işletmelerin efatura mükellefi olmayan işletme veya nihai tüketicilere kesmiş olduğu faturalardır. Burada kesilen e-arşiv faturaların yüksek bir çoğunluğu nihai tüketicilere kesilen faturalardır. İşte tam da bu sebeple “E Arşiv Fatura Sorgulama” konusu önemli bir konudur. E-arşiv fatura sorgulama yöntemleri nedir gelin birlikte bakalım.


 

E-Arşiv Fatura Sorgulama GİB

İlk yöntem çok hızlı ve kolay bir yöntemdir fakat burada belge sorgulaması için birkaç bilginin elde edilmiş olması gerekmektedir. Bunlar;

  • Satıcı VKN/TCKN
  • Fatura No
  • Ödenecek Tutar


 

Bu bilgiler elde edildikten sonra https://ebelge.gib.gov.tr/earsivsorgula.html adresi üzerinden bilgileri dolduruktan sonra belge sorgulaması yapılabilir. Aslında bir sorgulamada göreceğiniz ve öğreneceğiniz en önemli bilgi bu sorgulamanın başarılı olması durumunda belgenizin resmi bir belge olduğudur.


 

E-Arşiv Fatura Sorgulama İnternet Vergi Dairesi (İVD)

Bu yöntemde ise İVD (İnteraktif Vergi Dairesi) sistemine erişim sağlamak için E-Devlet’nizin bulunması gerekmektedir. Eğer e-Devlet’iniz var ise https://ivd.gib.gov.tr/ adresi üzerinden “E-Devlet ile Kayıt Ol” ve “E-Devlet ile Giriş” seçenekleri ile sisteme erişim sağlayabilirsiniz. 

Ardından açılan sayfa üzerindeki sol menüdeki Bilgilerim > E-Arşiv Faturalarım seçeneklerini takip edebilirsiniz. Son olarak açılan sayfa üzerinden bir haftayı geçmeyecek şekilde tarih aralığı belirleyerek. Adınıza kesilen e-Arşiv Faturaları Görüntüleme ve kontrol etme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Burada özellikle dikkat edilmesi gereken husus bulunmaktadır; Almış olduğunuz ürün ve hizmet için kendi VKN/TCKN bilginizi vermiş olmanız gerekmektedir. Boş bıraktığınız ya da herhangi bir sayıyı tekrarlayarak yazdığınız durumlarda belgeleriniz muhtelif olacaktır ve İnteraktif Vergi Dairesi üzerinde görüntülenemeyecektir.